Dit was 2022 – de 5 meest gelezen stukken!

Ook bij Samenspraak zetten we het jaareinde in. We plaatsen hieronder nog even – in willekeurige volgorde – de meest gelezen bijdragen van 2022 op een rijtje. Dank aan alle auteurs die dit jaar een bijdrage hebben geleverd en aan de vele duizenden lezers die de publicaties hebben gelezen, besproken en verder gedeeld in hun eigen omgeving. Samen maken we van dit format een vaste waarde!

* * *

Over groepen en individuen: gedachten bij het Reuzegomproces

“We hebben eigenlijk geen denken over groepsverantwoordelijkheid. Een groep, niet de verzameling van individuen, heeft een misdaad gepleegd.”

Johan Bastiaensen

**

Systemische sekstherapie: “Help! Breng ons de passie terug!”

“Kan je als seksuoloog verschillende kaders en mensbeelden enigszins samenbrengen binnen één en dezelfde therapeutische ruimte? Hoe ervaren andere therapeuten dit? Hoe kan je het verschil en de frictie tussen perspectieven kaderen en taal geven? En vooral: hoe kan je dit vertalen naar de cliënt, die zélf vervat zit in het grote oplossingsgerichte discours rond maakbaarheid?”

Hanne Golsteyn

**

Doe ik het of doe ik het niet? Werken met tegenstellingen in groepen 

“In plaats van de verschillen, dilemma’s of ambivalenties tussen mensen te plaatsen (de een vindt zus en de ander vindt zo) met een risico op conflict, normaliseren we de ambivalenties en tegenstrijdigheden in elk van ons door de tegenstelling aan iedereen voor te leggen.”

Tomas Van Reybrouck

**

De onzekerheden van de psychotherapeut 

“Alleszins kan ik stellen dat de opleiding tot psychotherapeut me uitdaagt om mijn onzekerheden meer op de voorgrond te brengen en er (misschien?) de meerwaarde van in te zien. Initieel dacht ik steeds dat ik onzekerheid best wegstop, niet laat zien. Al doende verandert mijn mening. Als ik mijn onzekerheid niet kan laten zien, waarom zouden cliënten dat dan doen?”

Vincent Ronse De Craene

**

Achter de coulissen

“Preventief, generalistisch en laagdrempelig werken op grote schaal heeft als effect dat er op lange termijn veel minder specialistische curatieve zorg nodig is voor het opvangen van ernstige moeilijkheden. Toch raak ik steeds opnieuw gedesoriënteerd door deze overvloedige en selectieve aandacht voor onze ‘gewone’ leefwereld.”

Willem Beckers

***

In 2023 zet de redactie opnieuw de schouders onder Samenspraak. Dat doen we met dezelfde heldere ambities: een kwalitatief hoogstaande, laagdrempelige en vrij te lezen blog, voor en door mensen die het systemisch werken en denken een warm hart toedragen.

______

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactie gegevens worden verwerkt.