De Sint als co-hulpverlener

Jasper (bijna 8 jaar) krijgt thuis bij de minste weigering of opmerking een woede-aanval waarbij hij zijn ouders tot steeds heftiger reacties brengt. Jasper en zijn ouders dreigen steeds verder van elkaar verwijderd te raken.

 036

Jasper tekent de pestmonsters die in zijn buik kruipen. Ze overtuigen hem dat mama en papa bij het minste boos gaan zijn op hem. Ze maken dat hij begint te roepen en zorgen ervoor dat hij dan het eerst boos wordt. De monsters doen hem geloven dat mama en papa hem maar 30% of 50% graag zien (uiteraard ging hier een boeiend gesprek aan vooraf over wat dit eigenlijk zijn; procenten!). Ze doen hem ook geloven dat mama en papa zijn zussen liever zien. Hij is overtuigd dat de monsters gelijk hebben.

Hij wil niet boos worden en wil geen ruzie maken met zijn ouders. We besluiten (de tekening van) de monsters te verbranden!

046

Na de rituele verbranding met enkele ‘uitdrijvingskreten’ zoals ‘Ga nu weg stomme monsters!’, ‘ik ben de baas’… schrijft Jasper samen met mij een brief naar de Sint.

WP_20161206_001

‘Lieve Sint en piet. We hebben net de monsters die mij boos maken in brand gestoken. Kan je mij vertellen hoeveel mama en papa mij graag zien? En mag alsjeblieft een cadeautje of koekjes en snoepjes.’

Zijn schoentje wordt aan het haardvuur gezet samen met de wortel voor het paard en een suikerklontje. De volgende ochtend ligt onderstaande brief op hem te wachten.

Lieve Jasper,

Bedankt voor je briefje. Mijn spiek-pieten hebben gezien dat jij de boze monsters in de tuin verbrand hebt. Ze kruipen soms in je buik en doen je stoute dingen zeggen en roepen of boos zijn op mama en papa of je zussen. Ze doen je ook geloven dat mama en papa je niet graag zien of dat ze jouw zussen liever zien. Ik ben heel blij dat jij weer de baas wil zijn over die boze monsters (ze zagen er vreselijk uit op de tekening!)

Ik wil je ook nog vertellen dat ik heel zeker weet dat jouw mama en papa je meer dan 100% graag zien en dat ze je even graag zien als je zussen (dit staat allemaal opgeschreven in mijn dik boek!). Doe gewoon je best om dit niet te vergeten door het bijgevoegde hartje in je zak te stoppen en de monsters op tijd weg te sturen.

Ik probeer ook nog leuke cadeautjes voor jou te zoeken!

De Sint

ps: Kijk nog eens met je mama en papa naar de foto’s van toen je geboren bent!

Hart

Samen met mama en papa leest Jasper de brief. Hij twijfelt geen moment aan de woorden van de Sint en opluchting is te lezen op zijn gezicht. De brief wordt opgehangen op zijn kamer en het hartje krijgt een speciaal plekje.

 

 

Sabine Vermeire is psycholoog, systeemtheoretisch en narratief psychotherapeut en werkt als staflid bij de Interactie-Academie

 

One thought on “De Sint als co-hulpverlener

  1. tranen in de ogen, echt pakkend!
    Ik denk dat er zo veel kinderen rondlopen waarvan de ouders dit niet kunnen begrijpen en wat alles zoveel erger maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactie gegevens worden verwerkt.